EFP pressiteade: Kuidas mõõta digiteerimise kvaliteeti? Eestis on koolitamas tippspetsialist Don Williams

Selle aasta kevadel kinnitati riiklik tegevuskava „Kultuuripärandi digiteerimine 2018–2023“ ning varsti on Eestis algamas suuremahulised kultuuripärandi digiteerimisprojektid. Selles olukorras tuleb küsida, kuidas üldse hinnata digiteerimise kvaliteeti, ning tarvis on, et nii digiteerijatel kui digiteerimisteenuse tellijatel oleks teadmised kultuuripärandi digiteerimisel saadavate kujutiste parameetrite kohta. Neil põhjustel on MTÜ Eesti Fotopärand kutsunud Eestisse koolitama digiteerimise tippspetsialisti Don Williamsi.

Don Williams töötas 25 aastat pildindusteadlasena Kodakis, kust ta lahkus 2006. aastal. Tema tolleaegne töö keskendus nii digitaalsetele kui ka traditsioonilistele pildinduspraktikatele mitmetes eri valdkondades, nagu luuretöö, mikrofilmid, harrastus- ja professionaalne fotograafia. 2007. aastal rajas ta ettevõtte Image Science Associates.

Don Williams on pidanud regulaarselt loenguid digipildindusest ning loonud sellega seotud õppevahendeid. Sellele lisaks on ta avaldanud arvukalt digitaalkujutiste tõetruuduse ning metroloogia tehnoloogilisi ja poliitilisi küsimusi puudutavaid kirjutisi. Ta on mitme rahvusvahelise standardikomitee liige ning osaleb intensiivselt digitaalkujutiste arhiveerimise küsimustega tegelevas kogukonnas, panustades regulaarselt USA föderaalasutuste digiteerimisjuhiste algatusprogrammi (FADGI) töösse.

Don Williams oli rahvusvahelise standardi ISO 12233 (ruumilise lahutusvõime mõõtmine: digifotokaamerad) 2. väljaande toimetaja ning on osalenud sama taseme peegelduvust ja filmiskannereid käsitlevate tehniliste standardite koostamise juhtimises.

Eestis esineb Don Williams kolmel üritusel.

Teisipäeval, 16. oktoobril kell 10–16.30 toimub Eesti Rahvusraamatukogus rahvusvaheline sümpoosion Digitization – what is quality and what’s its price? (“Digiteerimine – mis on kvaliteet ja mis on selle hind?”), mis on mõeldud mäluasutuste tipp- ja keskastmejuhtidele, et selgitada digiteerimise protsessi ja kvaliteedihindamist ennekõike massdigiteerimisprojektide kontekstis. Lisaks Don Williamsi ettekandele annavad Soome, Läti ja Leedu kolleegid ülevaate oma massdigiteerimisprojektide kvaliteedistandarditest ja käekäigust.

Kolmapäevast, 17. oktoobrist kuni reede, 19. oktoobrini toimub Tartus (esimesel päeval ERMis, kahel järgneval Nooras) praktiline koolitus digiteerimisspetsialistidele digikujutiste kvaliteediparameetritest, nende mõõtmisest ja kontrollist nii majasiseses digiteerimistöös kui ka sisseostetava teenuse puhul. Koolitus katab FADGI juhistes kirjeldatud digiteerimisnõudeid (kujutiste parameetreid).

19. oktoobril kell 16.15 peab Don Williams avaliku loengu What is imaging science? (“Mis on pildindusteadus?”) Tartu Ülikooli Physicumi õppehoone suures auditooriumis. Loengus käsitletakse pildindusteaduse seoseid kõigi pildinduse vormidega. Kuigi põhifookus on kultuuripärandi pildindamisel, puudutatakse seejuures ka pildindusteaduse seoseid autotööstuse, turvatehnika, 3D ja meditsiinilise pildindusega. Vaatluse alla võetakse pildinduslike argimõistete, nagu lahutusvõime, dünaamikaulatus ja värv tähendus teaduslikust vaatepunktist ning nende mõistete kasutamine kõigis pildindusvaldkondades.

Don Williamsi visiiti Eestisse on toetanud Kultuuriministeerium, Hasartmängumaksunõukogu ja Balti-Ameerika Vabaduse Fond.

Lisainfo:
Vahur Puik
MTÜ Eesti Fotopärand
503 4241
vahur@ajapaik.ee

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga