Paberfotode konserveerimise koolitus Tartus 9.-10.09.2019

Sandra Petrillo koos praktilises õpitoas osalenute ja Rahvusarhiivi suurima fotoga Noora fuajees 10. septembril 2019. Tegemist on korporatsioon “Livonia” liikmete piduliku ühisfotoga korporatsiooni 75. aastapäeval, 14.09.1897, mille pildistas C. Schulzi Tartu ateljee (fotosuurendus valmistati C. Schulzi Riia ateljees; vt täpsemalt Fotisest).

9.-10. septembrini 2019 toimus Rahvusarhiivis paberfotode konserveerimise koolitus “Historic Photographs on Paper: Printing Process Identification. Conservation and Preservation. Case Studies“, mida juhendas itaalia fotokonservaator
Sandra Maria Petrillo (SMP International Photo Conservation Studio). Kahepäevasel koolitusel õpiti tundma levinumaid paberfotosid (sh albumiin-, kolloodium- ja hõbeželatiinfotod), nende kahjustusi ning säilitus- ja konserveerimismeetodeid.

Esimene koolituspäev Noora õppeklassis hõlmas paberfotode tuvastamise ja säilitamise teemalisi loenguid. 27 osavõtja seas oli nii konservaatoreid, säilitusspetsialiste, kuraatoreid, arhivaare kui ka fotokoguhoidjaid Eestist, Sloveeniast ja Lätist. Teisel päeval keskenduti Rahvusarhiivi säilitusosakonna laboris praktilisele konserveerimisele, tutvuti kuiv-, märg- ja geeltöötlusega ning prooviti neid ka juhendaja käe all läbi, samuti saadi praktilisi soovitusi paberfotode digiteerimiseks ettevalmistamiseks. Praktilises õpitoas osales 13 konservaatorit peamiselt Eesti mäluasutustest.

Suur tänu kõigile osalejatele!

Koolituse korraldasid MTÜ Eesti Fotopärand ja Eesti Konservaatorite Ühing

Täname: Eesti Konservaatorite Ühing, Rahvusarhiiv, SA EVM Konserveerimis- ja digiteerimiskeskus Kanut, Sandra Petrillo, Jaan Lehtaru

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga