Johannes Pääsukese fotodega mobiilirakendus Sift.pics oli Soomes kultuuripärandi taaskasutamise konkursil edukas

Meelelahutuslik ajalooliste fotode kategoriseerimise mobiilirakendus Sift.pics, mille abil saavad kasutajad nn rahvahanke korras täiendada muuseumide-arhiivide kogudes olevate piltide märksõnu, võitis Soome esimesel kultuuripärandi taaskasutamise konkursil Hack4FI – Hack your heritage 2. koha.

Sift.picsi idee kasvas välja praktilisest vajadusest seoses MTÜ Eesti Fotopärand teise rahvahankelise rakendusega Ajapaik.ee, mis kutsub kasutajaid üles märkima ajaloolisi fotosid nende tegemise kohtadesse kaardi peale, et pilte oleks võimalik otsida ja leida sõltumata piltide juures olevatest kirjeldustest, vaid lihtsalt kaardil huvipakkuva koha peale minnes. Seetõttu oleks Ajapaiga jaoks vaja näiteks välja sõeluda pildid, mis on sisevaated, kuivõrd neid on kaardile paigutada keerulisem. Kui pildid on Ajapaigas kaardile märgitud, siis järgmisena oodatakse kasutajatelt vanade fotode ülepildistamist ehk siis enne ja nüüd pildipaaride loomist. Selle tarvis oleks jällegi vaja teada, millised pildid on tehtud maapinnalt ja fotograafidele lihtsalt ligipääsetavad, millised aga mõnest kõrgemast punktist (aknast, tornist).

Selliseid kategoriseeringuid muuseumides-arhiivides olevate piltide juures aga enamasti ei ole, sestap otsustatigi luua meelelahutuslik mobiilirakendus, mille abil on ühelt poolt võimalik sirvida ajaloolisi fotosid, teiselt poolt aga lihtsate ikoonidega tähistatud kahetiste otsuste abil pilte klassifitseerida. Lisaks eespool nimetatud valikutele (interjöör või eksterjöör, vaatepunkt maapinnal või vaatepunkt kõrgemal) on valikus veel nt üldplaan või suur plaan, üks inimene või rohkem, poseeritud või loomulik foto jmt. Iga küsimuse juures on võimalik osutada, kui see konkreetsele pildile ei sobi (nt inimesteta pildi juures küsimus inimeste arvu kohta pildil).

Kui pildid on sellisel moel märgendatud, siis on nt võimalik välja sorteerida linnalisi tänavavaateid, millel pole ühtegi inimest, või hoopiski pilte maaelust, kus on palju inimesi peal, ehk siis on lihtsamalt võimalik pilte hulgakaupa mingite põhiliste omaduste järgi otsida.

IT-valdkonnas ja iduettevõtluses on nn häkatonid hästi levinud (Eestis nt Garage48 üritustesari), üha enam toimub maailmas ka digiteeritud kultuuripärandi taaskasutamisele pühendatud võistlusi. Soomes lõppes eelmisel nädalal just esimene seesugune konkurss Hack4FI – Hack your heritage. Võistlus algas häkatoninädalavahetusega veebruari alguses, misjärel oli osalejatel veel 6 nädalat aega oma ideede edasiarendamiseks. Sift.pics saavutas konkursil 2. koha ning žürii hinnangul eristus just selle poolest, et kasutab kultuuripärandit sellisel moel, mis pärandit andmetega rikastades loob paremaid võimalusi hilisema taaskasutamise jaoks.

Sift.picsis, mida eesti keeles võiks nimetada pildisõelaks, on hetkel 2 albumit ajalooliste fotodega: 1129 Johannes Pääsukese fotot (sh mõned pildid ka Pääsukesest endast) ning 920 ülesvõtet Pääsukese kaasaegse, soome naisfotograaf Signe Branderi loomingust. Pildid pärinevad Eesti Rahva Muuseumi ning Helsingi Linnamuuseumi kogudest ning on rakendusse jõudnud vastavalt muis.ee ja finna.fi portaalidest. Rakenduses on iga pildi juurest võimalik minna ka pildi lehele nimetatud portaalides. Kasutajad võivad pilte sirvides teistest rohkem meeldinud fotodele ka järjehoidjaid panna ehk pilte lemmikuks määrata, isikustamata kujul annab seegi muuseumidele lisainformatsiooni, millised pildid kasutajatele rohkem meeldivad.

Sift.picsi hakkab lisanduma pildimaterjali nii eesti muuseumide kogudest kui ka nt Europeanast jt digipärandi portaalidest.

Sift.picsi android-rakendus jõudis Google Play Store’i laupäeval, 28. märtsil.

 

Kontakt:
Vahur Puik

50 34 241

Ajapaik.ee

Sift.pics