Klaasnegatiivide säilitamise koolitused ja uhiuus teavik

2014. a novembris toimusid MTÜ Eesti Fotopärandi eestvedamisel klaasnegatiivide säilitamise õpitoad, milles osales ligi 40 huvilist erinevatest mäluasutustest. Tasuta koolitused toimusid 19. novembril Pärnu Muuseumis, 21. novembril Tartus, Eesti Rahva Muuseumis ja 24. novembril Tallinnas, Eesti Kunstimuuseumis. 37 osaleja seas oli nii muuseumide, arhiivide kui ka raamatukogude töötajaid, sh peavarahoidjad, fotokogude hoidjad ja kuraatorid, konservaatorid, arhivaarid jt.

Koolitust viis läbi Kadi Sikka, kes 2014. aasta kevadel kaitses Eesti Kunstiakadeemia muinsuskaitse ja konserveerimise osakonnas magistritöö “Klaasnegatiivide konserveerimine ja säilitamine filmiarhiivi Jaan Rieti kogu näitel” (juhendajad Kurmo Konsa ja Merilis Roosalu). Kadi jagas õpitubades magistritöö raames kogutud teadmisi ja oskusi ning tutvustas kaasavõetud näidismaterjalide abil klaasnegatiivide menetluse, viimistluse ja säilitamise eripärasid. Teisalt aitas koolitus saada vastukaja Eesti mäluasutuste klaasnegatiivikogude hetkeolukorrast.

Klaasnegatiivide säilitamise projekti raames avaldas MTÜ Eesti Fotopärand ka uhiuue teaviku “Klaasnegatiivide säilitamine. Ajalooline taust, materjalipõhine areng ja säilitamine” (Kadi Sikka, 2014). Head lugemist!

* Õpitoad toimusid koostöös Rahvusarhiivi filmiarhiivi, Pärnu Muuseumi, Eesti Rahva Muuseumi ja Eesti Kunstimuuseumiga. Toetajad: Eesti Kultuurkapital ja Kultuuriministeerium. 

Aitäh kõikidele toetajatele ja osalejatele!
MTÜ Eesti Fotopärand